Jaké vybavení je pro Sous-Vide zapotřebí?

Pokud si chcete pochutnávat na pokrmech z masa připomínající speciality michelinských kuchařů a víte, že vás vášeň k vaření, zkoušení nových receptů a vyhledávání kvalitních surovin jen tak neopustí, určitě zvažte pořízení domácího zařízení pro vaření ve vakuu. Základem při vaření Sous-Vide je vakuová svářečka neboli vakuovačka. Potraviny se vkládají do speciálních sáčků či fólie, která se svaří. Následně se vysaje vzduch.

Vakuovou svářečku však využijete i mimo vaření metodou sous-vide. Vakuované potraviny mají totiž několikanásobně větší trvanlivost - není náhoda, že velká většina sýrů i uzenin v supermarketech bývá balena ve vakuu. Vakuované potraviny vydrží v mrazáku místo běžných několika měsíců klidně i dva roky, a v lednici je můžeme skladovat téměř dva měsíce. Jde tedy o pomocníka, který v domácnosti využití najde, ať už se rozhodnete vařit metodou sous-vide, či nikoliv.

Ponorný vařič = značka ideál

Pro vaření metodou sous-vide je klíčová vodní lázeň. K sehnání jsou různé typy vařičů - u těch levnějších je možné nastavovat teplotu s přesností na stupně, u vařičů vyšší třídy lze teplotu ladit dokonce po desetinách stupňů. Speciální hrnce na vaření ve vakuu jsou poměrně drahá záležitost, a kromě toho nejde ani zrovna o skladný kuchyňský přístroj. Proto existuje o poznání levnější a skladnější varianta, vhodná zejména pro domácí účely - jde o vařič sous-vide (např. TFA 14.1550 SOUSMATIC), který se zavěsí na okraj hrnce. Na displeji se snadno nastaví požadovaná teplota, a lázeň na vaření sous-vide si tak můžete vytvořit prakticky z jakéhokoliv hrnce. Výhodou závěsného vařiče je jeho skladnost, takže si jej můžete snadno vzít například i na chalupu.

více o TFA 14.1550 SOUSMATIC
Sous-Vide za pár korun

Asi nejméně nákladnou variantou je sous-vide sada vytvořená z kontrolního teploměru, hrnce a sáčku. Použít lze obyčejný sáček se zipem (seženete například v drogerii jako sáčky určené do mrazáku či do letadla), který pečlivě uzavřete a např. za pomocí brčka z něj vysajete vzduch. Jídlo v sáčku vložíte do předehřáté vodní lázně a vaříte na sporáku jak dlouho potřebujete. Je třeba mít na paměti, že voda neustále ztrácí teplotu přes stěny hrnce i přes odpařování vody, takže teplota bude chtě nechtě trochu kolísat. Pokud se vám teplota vody podaří udržet v rozmezí dvou stupňů, odvedli jste skvělou práci.